Омбудсманът Мая Манолова защити в Брюксел петицията срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз, съобщиха от администрацията на националния обществен посредник. Това стана по-рано през деня.

Омбудсманът и гражданите настояха да спре производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Това да стане чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Омбудсманът не потвърди да е търсена от БСП за кандидат-кмет на София

Манолова определи участието си като огромен успех. "Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните", каза Мая Манолова.

По същото време на заседание на Комисията по вътрешен пазар в ЕП бе одобрен единодушно "потребителския пакет" на еврокомисаря Вера Юрова - еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Одобрението бе с 19 гласа "за" и 1 "въздържал се". Пакетът бе огласен в София по време на българското европредседателство.

Манолова заяви, че е дадена зелена светлина за придвижване на "потребителския пакет" от комисията към ЕП. Тя се надява, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните. Тя заяви, че промяната засяга още 100 млн. европейски граждани.

По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Единственият български евродепутат, гласувал разпоредбите днес, бе Ева Майдел. Тя поясни, че новите правила предоставят повече прозрачност при онлайн пазаруването. Различното качество не създава различно качество европейци, а по-скоро второ качество Европа, заяви тя.

Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в Европейския съюз, каза Майдел.

По думите й една храна, една напитка, козметика или бебешко мляко, продадени с една и съща опаковка в различни държави членки, но с различни съставки подронва не толкова авторитета на самата марка, а подронва институциите като цяло. Тя е оптимист, че проблемът може да бъде решен.

По думите й вече да не бъде възможно закупуване на шоколад или перилен препарат от Гърция, Германия и България, който да има една и съща опаковка, но с различни съставки.