Съюзът на българските журналисти обвини Българската медийна коалиция, че с подготвения нов Закон за радиото и телевизията ще превърне Националното радио и Националната телевизия в заложници на финансови интереси.
Това сатана на Дискусия за медийното законодателство в Банско, информира БНР.

Поредното ново предложение за Медиен закон противопостави Медийната коалиция и СБЖ, които излязоха с декларация, че се разграничават от проекта и ще преосмислят по-нататъшното си участие в Медийната коалиция.

В декларацията се казва, че избраният подход и самата философия на предложения за дебат проектозакон на ЗРТ влизат в грубо противоречие с принципите на демократичното общество и превръщат Националното радио и Националната телевизия в заложници на малка група финансово свързани лица.

Някои текстове от законопроекта, касаещи управлението и финансирането на двете обществени медии и правомощията на СЕМ, бяха сериозно критикувани и от европейските медийни експерти.

Асоциацията на радио и телевизионните оператори също не подкрепи проекта, защото там не са отразени всички искания на частните медии.

Според председателя на БМК доц.Георги Лозанов, законът не се прави лобистки, за да задоволи нечий личен интерес, а за да разреши възможно най-много проблеми на медийната общност и медийния пазар.