С викове "оставка" и освирквания с вувузели служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха пред сградата на Българска академия на науките на протест.

БАН към НИМХ: Бюджетът е разпределен по прозрачни критерии

БАН към НИМХ: Бюджетът е разпределен по прозрачни критерии

43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ - БАН

Причината за недоволството е недостигът във финансирането на института и недостатъчното средства за функционирането му.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи: "Инженер в НИМХ равно на чистач в БАН", както и "Решение на Общото събрание на БАН ощетява НИМХ".

"Срамота е за нас!" възмути се проф. Христомир Брънзов, директор на института.

Снимка 363686

Източник: БГНЕС

По думите му тази служба е на 128 години и е преживяла две световни войни, докато сега в мирно време се ликвидира.

"Това ще е единствената държава, която е ликвидирала националната си хидрометеорологична служба". Тя разполага с 910 пунктове за измерване, докато в миналото са били 2 100.

Синоптиците в БАН готвят протест

Синоптиците в БАН готвят протест

Ако исканията им не бъдат изпълнени, на 21 юни ще се проведе

Ние имаме четири филиала, 65 сгради, 35 автомобила в БАН няма друг такъв институт, но нямаме средства да ги поддържаме, заяви проф. Брънзов.

С протеста си служителите от НИМХ предупреждават за реална опасност прогнозата за времето да спре, ако до 9-ти юли не получат целевата си субсидия от 1,145 млн. лв.

Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН заяви пред News.bg, че средствата, които са били отпуснати допълнително от държавата в края на миналата година - 15 млн. лв., са били неправилно разпределени от Общото събрание на БАН, които по някакви критерии са оценили работата на всеки един от служителите.

"Ние сме Национален институт по метеорология и хидрология, национална хидрометеорологична служба на Република България и повечето от нас, включително и аз, не сме научни работници - ние сме оперативни хора, които се занимаваме с ежедневни измервания и прогнози. Говоря в качеството си на синоптик, който прави прогнозите", поясни Стоев.

По думите му много малка част от института осъществява научна работа и съответно, получава това допълнително финансиране, което е от БАН.

Финансирането е абсолютно недостатъчно за покриване на минималните нужди, включително и за увеличение на заплатата до достигане на нивото на минималната работна заплата.
Над 200 души в института са на минимална работна заплата. "В нашия департамент заплатата от 2008 г. на оперативния синоптик беше 580 лв. в момента моят щат е 620 лв.", посочи Стоев.

"Настояваме до 9-ти юли - тези малко над 1,145 млн. лв. да бъдат отпуснати, за да продължи функционирането на института до края на годината. А от държавата в лицето на Министерския съвет желаем от догодина вече да бъде целево финансирането на Националния институт по метеорогия и хидрология като се спазва едно Постановление на Министерски съвет от 1991 г., което в момента БАН не спазва", заяви Красимир Стоев.

На въпрос дали има реална опасност гражданите на България да останат без прогноза за времето, Красимир Стоев обясни, че от 9-ти юли започва спирането едно по едно на звената в института.

Първо ще спрат данните, които идват от страната и от чужбина. Това ще се отрази върху анализа и диагнозата какво е в момента състоянието на атмосферата, което само след четири-пет дни ще се отрази върху качеството на прогнозата.
"Дори и да не спрем - прогнозите ще са некачествени", прогнозира Красимир Стоев.