правителствоМинистърът на околната среда и водите Долорес Арсенова е поръчала на служителите си да изготвят доклад за възможностите на автоматичните станции да отчитат съдържаните във въздуха на вредни субстанции, които се получават при употребата на химическо оръжие. Преди днешното правителствено заседание Арсенова заяви, че се проверяват възможностите за закупуването на реактиви за следене за замърсяване и на околната среда. Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме подчерта, че в държавния резерв на страната има достатъчно зърно да изхрани населението 7-8 месеца, ако се наложи. За сега не се е обмисляло деблокиране на храни от резерва.

Никога не можем да разчитаме, че ще си получим 100 процента от парите, които ни дължи Ирак, коментира преди правителственото заседание финансовият министър Милен Велчев. Според него каква част и как ще я вземем зависи от бъдещото управление в Ирак и от отношението му към България, както и от нашето отношение към усилията на международната общност за решаването на проблема. Министър Велчев каза още, че няма договореност с Русия по изплащането на нейния дълг към страната ни. Един от вариантите, които се обмислят, е да се съгласим на известно редуциране, ако си получим парите веднага в брой, каза Велчев.

От своя страна министърът на икономиката Николай Василев не можа да каже с какви запаси петрол разполага страната ни в момента.