Над 100 активисти на „Зелена България", „За земята" и Общоевропейска екологична мрежа не се изплашиха от снега и студа и излязоха пред бившия Партиен дом между президентството и сградата на МС в знак на протест срещу начина на включване на защитените зони в Натура 2000.

По същото време министрите на редовно заседание трябваше да започнат обсъждането на доклада на екоминистъра Джевдет Чакъров, свързан с Натура 2000.

Стана ясно обаче, че докладът на министъра не е включен в дневния ред на заседанието.

Протестиращите еколози разпространиха подписка в подкрепа на каузата.

С лице към МС природозащитниците с развети български и европейски знамена издигнаха плакати с надписи:"Горди сме с нашата природа", „България не се продава", „Горите в опасност" и „Спри беззаконието".

Янина Танева, екоактивистка, обясни пред news.bg, че това не е протест, а гражданско присъствие.
29 екоорганизации изпратиха писмо до всички министри, в които призовават за приемането на пълния списък в Натура 2000, обясни тя.

Последно!
Стана ясно, че докладът на екоминистъра за Натура 2000 не е намерил място в днешния дневен ред на правителственото заседание.
По-късно на брифинг министър Чакъров обяви, че разглеждането на доклада е отложено за 2007 година - "за по-спокойна обстановка".

Група от протестиращите причакаха министрите пред входа МС и подариха на всеки един от тях по една саксия с бяла мура.

Искаме да им пожелаем тези мури да достигнат възрастта на Байкушевата мура, която е на близо 1300 години, каза още Янина и допълни, че повече от 3000 хектара бяла мура са изсечени в Пирин.

Образователният министър Даниел Вълчев обеща още тази събота и неделя да си засади дръвчето.

Събралите се изразиха недоволството си, че Столична община е „подкрепила", забранявайки протестът им да продължи до 17.00 часа, както е било предвидено първоначално.

Очаква се към екозащитниците да се включат и студенти от СУ и Лесотехническия университет.