Митрополит Галактион заминава на лечение в московска клиника и след завръщането си на 8 октомври ще заживее в Старозагорската митрополия. До шест месеца назначеният за управляващ Старозагорската епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний трябва да проведе избор за митрополит, съобщи Дарик.

Предстои да бъде изготвен списък с имената на епископите, които могат да оглавят Старозагорската епархия, а документът ще бъде представен на заседание на Епархийския съвет.

Вчера Светият Синод освободи от длъжност Старозагорския митрополит Галактион, заради тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си. 

"Решението има за цел животът в Старозагорската епархийска църква да продължи в пълнота не само в административен аспект, но и в нравствено-духовен. Вероятно изборът на Светия Синод е заради факта, че съм старозагорец, а и с митрополит Галактион имаме дългогодишно познанство. Воден съм от ясното съзнание, че ние трябва да бъдем пазители на вярата", каза митрополит Антоний. Той е посетил митрополит Галактион в болницата, за да му предаде лично новината.

Довършването на новия храм "Св. Игнатий Старозагорски" ще бъде един от приоритетите в дейността на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. "Стенописите се довършват, иконите и иконостасът са готови", увери той и допълни, че е запознат и с идеята за изграждането на нов храм в парк „Артилерийски".

Митрополит Антоний ще служи в петък вечерта в катедралния храм „Св. Димитър". Той ще присъства и на тържествената сесия на Общинския съвет в Стара Загора по повод празника на града 5 октомври.