По Божия милост и милостта на св. Богородица ми се възлага това нелеко служение. С тези думи митрополит Кирил коментира днешния му избор за временен наместник на БПЦ. За времето, за което ще ръководи Православната църква, той обеща да пали послушание към Бога и върховното ръководство на Българската православна църква.

На днешното заседание на Светия Синод Кирил е спечелил болшинството гласове - 7 от 12 митрополити са го подкрепили, другите кандидати са били сливенският митрополит Йоанакий, русенският митрополит Неофит и пловдивският митрополит Николай, който е получил нула гласа.
Това е най-вероятната причина, поради която митрополит Николай си е тръгнал преждевременно от заседанието. След него обаче духовникът посочи, че не е обиден, че самият той не е избран за наместник.

Засега Кирил няма да се премести в София. Той ще разчита на останалите митрополити, които са обещали да му помагат.

Митрополитът не смята, че ще има извънреден църковен събор с цел да се промени устава и да се намали възрастовото изискване за българския патриарх.
Предстои избор на патриарх, не е възможна друга процедура, категоричен бе Кирил. Това означава, че пловдивският Митрополит Николай няма шанс да оглави църквата ни, тъй като е твърде млад и не отговаря на изискването „навършени 50 години".

На въпроса дали е готов да бъде българският патриарх, той отговори със скромност - Никой не може да каже, че е готов за патриарх. Всички ние усещаме своята немощ.

Митрополит Кирил е убеден, че до четири месеца, както е по устав, ще успее да организира избора на следващия патриарх. Предстои изключително много работа, посочи той.
Митрополит Кирил отбеляза, че няма да допусне противоканонични и противозаконни действия. Попитан как ще съумява да служи на вярващите и във Варна, и в София, той отговори шеговито, цитирайки Хачо Бояджиев: Генералният директор се занимава с генерални въпроси.

По отношение на клириците той сподели своя разговор с дядо Инокентий от алтернативния синод, който в личен разговор му заявил да не вярва на всичко, което се казва в медиите и че нямал отношение към информацията, че алтернативният синод прави втори опит да се регистрира в СГС.

Митрополит Кирил е готов да покаже пред медиите документите на ДС, в които се появява неговото име. Не съм получавал заповеди, каза той. Всеки човек има положителни и отрицателни качества, важни са делата, допълни той.

Митрополит Кирил изтъкна, че няма противоречия с митрополит Николай и посочи, че двамата ще работят нормално както и досега. Той отрече да е имало пазарлъци между митрополитите за днешния вот. Само чрез Бога ние можем да вършим добро, каза в заключение той.