Мощите на православен светец бяха свалени от Интернет-търг след като Руската православна църква определи като "кощунство" появата на подобен артикул.

Вчера в петербургски Интернет-каталог на антикварни изделия се появи предложение за покупката на мощи на светец. "Внимание, ценители на руските старини - добре запазен череп, както и раменна кост", се казва в обявата.

Според продавача автентичността на мощите от ХVІ век се потвърждава от инвентарен номер на кутията, годината на постъпване в Казанската катедрала (1899) и дореволюционен надпис "Свети Филип".

Посредникът на сделката Борис Георгиев заяви пред Би Би Си, че мощите са попаднали у собственика им случайно - след ремонта на Казанската църква през 90-те години.
По думите му първо те били изпратени от Велики Новгород още по сталинско време в Ленинград, за да бъдат изложени в създадения в Казанската катедрала музей на атеизма и религията.

Георгиев твърди, че в началото собственичката на мощите искала 1000 евро, но за година и половина не се намерил купувач. Сега тя се е отказала да ги продава и е заявила, че ще ги запази за себе си.

Продажбата на мощи е чудовищно кощунство, заяви от своя страна заместник-председателя на отдела за външни църковни връзки при Московския патриархат протойерей Всеволод Чаплин. По думите му този, който осъществява такава продажба, трябва да се засрами.