Конкретни мерки за засилен контрол и охрана на територията на Иракли изиска Регионалната инспекция по околната среда и водите-Бургас от община Несебър и Дивечовъдната станция-Несебър.

До двете институции е изпратено писмо с предписание незабавно да бъдат предприети мерки за недопускане на нарушения в терените, които попадат под ограниченията, наложени от заповедта на министъра на околната среда и водите от август тази година.

В заповедта се забраняват строителството, промяната предназначението на земите, извършване на сечи, ограждане и други, информира Днес+.

Даденото предписание е с постоянен срок, докато е в действие заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров до обявяване на новата защитена местност "Иракли-Емине".

При извършена проверка на място вчера експерти от РИОСВ констатираха наличието на изкопи от земи горски фонд и изгребване на земни маси.

На един от терените, разположен непосредствено до река Вая, е констатирано насипване на пръст и заравняване.

В случая не става въпрос за строителство, а за почистване на речните наноси и ликвидиране на щетите от наводненията през лятото.