Лошото състояние на отводнителната инфраструктура в населените места и непочистени дерета са основните причини за наводненията в Югоизточна България от последните два дни.

Това показва анализ на експерти от дирекция “Води” на Министерството на околната среда и водите.

Заради падналите валежи през последното денонощие от 44 наблюдавани реки 30 са повишили нивата си.

Със 180 см се е повишила река Факийска при Зидарово, със 134 см - Върбица при Джебел, със 102 см - Чепеларска при село Бачково, с 80 - Осъм при Троян, със 72 см - Вит при с. Търнене, с 51 см - Росица при Севлиево, с 48 см - Арда при Вехтино. За утре се очаква постепенно оттичане на реките и спадане на нивата им.

Нито една от основните реки и нито един от комплексните и значими язовири не са прелели и не са причинили наводнения.
МОСВ ще продължи да ги следи с повишено внимание и ще реагира адекватно при промяна на ситуацията.

По данни на Басейнова дирекция - Черноморски регион с център Варна в района на Несебър и с. Ахелой реките Хаджийска и Ахелой са залели част от пътищата Каблешково-Поморие и Каблешково-Ахелой. Има скъсани диги по реките Хаджийска и Бяла. Поради високите морски вълни част от корекцията на река Дяволска е отнесена. Река Велека при с. Кости е преляла и е засегнала голяма част от къщите в селото, a река Вая се е разляла в устието си.

При бурята е бил прекъснат мост в района над безименно дере между Иракли и Емона. Служители на "Гражданска защита" извършват укрепващи дейности и към момента ситуацията е овладяна.

В резултат на падналите валежи има наводнени сгради и жилищни постройки в гр. Обзор, Приморско и кв. "Комлука" в Бургас.

Реките Камчия (в Шуменска област), Врана, Факийска, Айтоска и Средецка нямат промяна в нивата си и няма опасност от преливането им. На територията на БД-Черноморски район няма преливащи комплексни и значими язовири.

По информация на Басейнова дирекция –Дунавски район с център Плевен през денонощието е регистрирано покачване на нивото на Дунав на някои места, като най-голямо е то при Видин - с 54 см, Лом - с 56 см и Оряхово - с 30 см.