Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2007 г. на вероизповеданията, различни от православието

По предложениe на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2007 г. на вероизповеданията, различни от православието.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 9 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - "Вси Светии" и 8 декември - Безскверното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам на 12 и 13 октомври 2007 г. и Курбан байрам - на 20 и 21 декември.

За религиозната общност на евреите празниците са на 3 април - Песах, 13 септември - Рош Ашана, 22 септември - Йом Кипур, и Сукот - на 27 септември.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Сурп Вартананк на 15 февруари, Великден на 8 април и Задушница на 9 април.

Празничните дни за обществото „Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни - 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Бахайската общност са 21 март - "Ноу-Руз" (Бахайска Нова година), Празник "Резван" на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла - на 12 ноември.

Празници за Общество Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 3 март, Рава Навами на 27 март, Нарасимха Уътурдаши на 1 май, Ратха Ятра - на 23 и 24 юни и Кришна Джанмащами на 4 септември следващата година.

 

Адептите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 18 февруари първия ден от Новата година, на 31 май Паранирвана (просветлението на Буда), на 18 юли Първото завъртане на колелото на Дарма (първи поучения на Буда Шакиямуни), а на 3 ноември 2007 г. - слизане от небесата на Буда Шакиямуни.

 

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 2 април.

За празници на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са определени 11 и 12 юни - Петдесятница и Свети дух.

 

11 май 2007 г., Ден на Св. Св. Кирил и Методий - покровители на Европа, ще отбележи Християнската Вселенска и апостолска църква.