Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП "Кулата-Промахон", съобщават от МВнР.

Те уточняват, че след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

Стремежът на гръцките власти е на ГКПП "Кулата-Промахон" да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП "Кулата-Промахон", се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина.

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Мерки за пресичането на пандемията

Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки.

От МВнР съветват при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19.

Гърция отчете заразен българин в Тасос и увеличение на заразени туристи в страната

Гърция отчете заразен българин в Тасос и увеличение на заразени туристи в страната

Гръцки здравни експерти предупреждават за затваряне на сухопътни граници

Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП "Кулата-Промахон" от външно министерство препоръчват българите, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

Те съветват сънародниците ни внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на английски език.

Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:

  • Мога ли и как да пътувам до Гърция - съответно по суша, въздух и море
  • Сигурност при престоя в Гърция - настаняване, хранене, култура и забавления
  • Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:

- имам симптоми на COVID-19;

- бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;

- в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите

  • Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.