Българската наркополитика е пълен провал. Това заяви Ивайло Попов от Движение "Промена" по време на пресконференция в БТА, на която бяха представени изводите от проучването "Анализ на българската наркополитика 2009-2016 г.".

Според Попов политиката, която държавата ни реализира в областта на наркотрафика, е замразена от 80-те години насам, което от своя страна се отразява върху целия държавен апарат и обществото.

Димитър Карагегов от Българско либертарианско общество представи резултатите от доклада по-обстойно. По думите му доклада показва, че едва 18% от всички дела, водени за наркотици, всъщност са за разпространение на дрога.
Според данните се оказва, че 40% от съдебната практика у нас се занимава с така наречените "маловажни случаи" - за притежание на незначително количество марихуана, например.

Снимка 328819

Източник: БЛО

Според Карагегов 72% от всички дела за наркотици у нас се отнасят за марихуана като основно става въпрос за количества до един грам или до 5 грама. Тези количества обаче не правят притежателя им дилър, а консуматор.

По този начин истинските престъпници у нас остават ненаказани - по думите на Карагегов се оказва, че "90% от автокрадците в България са на свобода, всеки втори убиец и изнасилвач е на свобода, но вместо МВР да издирва тях и да вложи ресурса си към тях, МВР се съсредоточава върху това да гони млади, работещи мъже, с малки количества канабис, които предпочитат вечер да разпускат вместо с бира, с трева."

Данните сочат и че мнозинството от хората, срещу които се водят такива производства, са учащи и работещи хора, предимно мъже. 91% от хората, обект на такива дела, са мъже. 64% от тези хора са на възраст между 18 и 30 години. 82.1% от тях са трудово заети или учащи.

Снимка 328823

Източник: БЛО

Според Карагегов всяка година повече от 1 000 маловажни дела задръстват съдебната ни система. Става въпрос за хора, хванати с количество, по-малко от един грам. Оказва се, че за образуването на такова дело обаче са необходими по-големи ресурси - по един такъв случай трябва да работи набор от полицаи, които да извършат ареста. Допълнителни разходи се дават за издържането на тези хора в арестите. След това със тези случаи се заемат следователи, прокурори, адвокати, съдии, което претоварва системата, без всъщност да се намира решение на проблема. Според Карагегов всичко това вдига процента на МВР за разкрити престъпления, а всъщност се получава, че властите просто замазват очите на хората и се хвалят, че се борят с някаква престъпност.

Полша легализира марихуаната

Полша легализира марихуаната

Дрогата ще се използва за медицински цели

Карагегов беше категоричен и че по този начин се прокарва път за нови, дизайнерски дроги. И ако марихуаната почти не крие рискове за здравето на хората, то дизайнерската трева носи съществен здравен риск.

"Преследваме около 1 милион български граждани, които не са престъпници", категоричен беше Карагегов. "Това са хора, които са глави на семейства, които издържат децата си и ходят на работа всеки ден. Една условна присъда слага печат върху тях. Могат да загубят работата си. Създава се социален проблем, който е по-голям от този до сега. Решението на МВР създава повече проблеми, отколкото да ги реши."

Статистиката от доклада показва и друга притеснителна черта - потентността на дрогата у нас се покачва. Когато органите заловят дрога, те мерят количеството на наркотика и концентрацията на неговото активно вещество. Именно тези активни вещества в дрогата значително се покачват през последните години, което означава, че на пазара у нас освен че има повече дрога, има и по-силна дрога. Според Карагегов това е достатъчен критерии, за да се направи преценката, че МВР не върши нищо съществено срещу разпространението на наркотици у нас.

Снимка 328820

Източник: БЛО

Адвокат Калин Ангелов от Движение "Промена" също взе участие в пресконференцията. Според него процентът на делата, водени за разпространение даже трябва да е по-малък от горепосочените 18%, понеже много често в районните прокуратури се случвало в обвиненията просто да се впише "разпространение", за да може тези дела да са повече.

Според Ангелов този доклад е трябвало да се извърши от Националния съвет по наркотични вещества, който е създаден, за да сформира политиките по наркотични вещества у нас. Ангелов обясни и че многократно се е опитвал да внесе алтернативни на настоящите политики предложения в съвета, но без резултат.

Според Ангелов всички анализи показват, че постоянно се покачва употребата на наркотици и в същото време възрастта на първа употреба намалява. "Това обаче не прави впечатление на никого", обясни адвокатът и допълни, че е при изготвянето на Националната стратегия за периода 2014 - 2018 година той е предложил да бъде обсъдено евентуално разделение на видовете наркотици, но без обяснение и обсъждания стратегията е била приета в сегашния ѝ вид.

Канада легализира марихуаната

Канада легализира марихуаната

Канадците да притежават 30 грама

Движение "Промена" е започнало и да търси информация за цялостната дейност на Националния съвет по наркотични вещества, но се оказва, че всичко около този орган е тайна - както членовете на съвета, така и обсъжданията. Оказва се, че наркополитиката на България е национална сигурност.
"В цяла Европа никъде няма такова нещо. Наркополитиката е въпрос на здравеопазване, само ние твърдим, че е въпрос на национална сигурност", обясни Ангелов. "През тези 3-4 години, колкото повече искахме информация, толкова повече този съвет се криеше. Днес нямаме представа дори дали тази година е имало заседания. Имаме информация за едно заседание, а трябва да са 4 по закон. Всичко се укрива."

Според адвоката това е умишлена политика - цялото това безхаберие не било случайно. "То е удобно на хората, които стоят скрити и не си казват имената. Защо е удобно - може само да спекулираме".

Ангелов даде и пример. По отношение на медицинската употреба на марихуаната у нас НСНВ е поръчал 2 официални доклада, които са били заплатени от бюджета. Първият доклад анализирал дали има доказана медицинска употреба на марихуаната. Докладът е бил изготвен, но нито е бил приет, нито обсъден, нито показан - докладът останал скрит. И въпреки, че много държави по света са доказали и прилагат употребата на марихуана с медицински цели, тази тема у нас е била скрита, а НСНВ е решил въпроса дори без да разгледа доклада, който е поръчал. "Това е само една илюстрация", добави адвокатът.

Ангелов даде и друг пример за дейността и ефективността на НСНВ - на едно заседание от 2016 година съветът посветил над половин час в обсъждане на това как да подведе под съдебна отговорност няколко души, заявили в ефир, че се лекуват с марихуана и използват дрогата за медицински цели. Става въпрос за хора, болни от множествена склероза и тежки ракови заболявания. "Националният съвет половин час мисли как да подведат под отговорност 5 тежкоболни души - прокуратурата ли да се сигнализира или да се обърнат към СЕМ".

В заключение участниците в пресконференцията бяха категорични, че единственият начин да започне в България да се провежда адекватна наркополитика, е да се осъществи диалог между гражданите и държавата.
"Трябва да се разбере, че политиките не са добри и да започнат да слушат гражданите". Според Ангелов, Карагегов и Попов заседанията на Националния съвет по наркотични вещества трябва да станат открити.

В Аржентина легализираха марихуаната

В Аржентина легализираха марихуаната

Върховният съд на страната постанови да не се преследва

Докладът е изготвен от Българското либертарианско общество и Движение "Промена". В него са включени единствено данни на държавни органи - МВР, Министерство на правосъдието и Министерство на здравеопазването. Докладът прави анализ на около 16 000 съдебни производства в периода 2009 - 2016 година, публикувани на различни официални сайтове на държавни институции, както и анализ на годишни статистически доклади на МВР за същия период. В доклада е направен анализ и на Националната стратегия за борба с наркотиците за периодите от 2009 до 2014 година и от 2014 до 2018 година.

Снимка 328825

Източник: БЛО