На 1 юли Българската православна чества връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Предполага се, че канонизацията на св. Иван Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".

„Християните почитат празника, за да се пази паметта. Това са събития на вярата, на надеждата и любовта и говорят за предаността на народа към светеца. Най-добрият начин, по който можем да покажем преданост и да почетем паметта на Св. Йоан Рилски е да отидем в храма, да запалим свещица и да се помолим", каза пред Фокус Белоградчишкия епископ Поликарп.

„Да измолим от светеца да се застъпи пред Бога за нас, да ни благославя, да ни помага и да ни съдейства според нашите нужди за един добър, достоен и чист живот. Да имаме Божието Благословение чрез молитвите на светците и разбира се да подражаваме на добрите дела и силната вяра на светиите", призовава Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.