•Българският дизайнер Виржиния Георгиева представи на модно ревю в България дрехи, вдъхновени от японската Естетика и култура.•
Под това заглавие японският вестник “Сенкен Шимбун” отразява ревюто на Виржиния, показано на тазгодишния международен фестивал на модата в град Варна, с което се представя марката SA-Sartoria.

Коя е Виржиния Георгиева? Това е един много добър и талантлив български дизайнер, който посети тази пролет Япония, пише изданието. По време на престоя си в страната тя имаше възможност да се запознае с много от историческите и културни забележителности на Япония и също така да почерпи опит от други дизайнери в Университета за дизайн Бунка-Гакуин.

Виржиния Георгиева бе вдъхновена от японския стил в изкуството, култура и традиция, и изрази това вдъхновение чрез направените от нея тоалети, представени на международния фестивал на модата Варна-2003.

Това модно ревю, подчертава вестникът, е било отразено от медиите и посрещнато с голям интерес от публиката на град Варна. Безспорно това допринася за увеличаване на популярността на модата, създавана от Виржиния Георгиева и представляваната от нея марка SA-Sartoria, констатира авторът.

Дизайнерката включва в колекцията си както всекидневни, така и официални облекла, представени на фона на японска музика. Облеклата й носят картини с типични за Япония символи като бамбук, орхидеи и шоуво.

За разлика от традиционните за Япония техники на рисуване върху коприна чрез използване на дървени матрици, Виржиния Георгиева рисува облеклата си изцяло ръчно, което допълнително увеличава тяхната уникалност.

Използваните от нея тонове са меки, пастелни, типични за японската уко-е традиция. В дизайна на облеклата доминират кимоно-ръкави и загръщания, титични за традиционните японски облекла.

С направените от дизайнерката художествени трансформации на облеклата, някои от тях са подходящи за тийнейджърите от Хараджуко, изпълващи с футуристичните си и оригинални облекла главната улица Такешита-дори, докато други от облеклата на дизайнерката са подходящи за вечерен тоалет в Гинза, отбелязва изданието.