Бебето, което бе открито в блок край варненската автогара, вече е настанено в приемно семейство. Хората, които го отглеждат, го наричат Енчо, тъй като момченцето бе намерено на Еньов ден и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан.

Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име по съдебен път, пише "Черно море", позовавайки се на Адриана Григорова, директор на дирекция „Социално осигуряване“ във Варна.

Към момента няма никакви данни за родителите му. Тяхното издирване и разследването на случая не е приключило. Когато това се случи, ще подадем искане до прокуратурата за образуване на дело и за съдебно решение за име и ЕГН, обясни Григорова.

Според нормативите всяко бебе получава акт за раждане в 7-дневен срок. Ако той бъде пропуснат по някаква причина, служебните лица в общината издават необходимия документ, ако раждането е в рамките на календарната година.

В нашия случай обаче момченцето е родено вероятно през октомври или ноември 2015 г., което изисква съдебно решение, каза още Григорова. Тя поясни, че детето е в отлично здраве и получава всички необходими грижи за отглеждането си.

Момченцето беше намерено на 24 юни. От записите на охранителни камери се вижда, че е изоставено от жена на видима възраст около 20-25 години, с бял цвят на кожата, кестенява права коса. Нейната самоличност все още не е установена.