С отворено писмо до премиера Бйко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов Национална мрежа за децата - НМД, обединяваща 149 организации, работещи с над 73 600 деца годишно в цялата страна, настояват за незабавната оставка на Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политика, "във връзка с абсолютно недопустимите му коментари и отношение към родителите на деца с увреждания".

"Този път вашият заместник Валери Симеонов прекрачи всяка граница на неразбиране на ангажиментите си, нормалността и просто човешките отношения. Той е този, който отговаря за демографската политика, за това децата и семействата на България да имат достоен живот", обясняват НМД.

НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически цели

НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически цели

Вижда лъжлива медийна кампания с вадене на думи от контекста срещу Симеонов

"От тази си позиция, в която негов ангажимент е изготвянето и провеждането на политики, които да гарантират тяхното благосъстояние, той нарече група майки "кресливи жени... с уж болни деца", "без грам майчинско чувство и грижа за тях". Скандалното му изявление е не само крайно неадекватно в ситуация, в която месеци наред се търси решение за едни от децата и родителите с най-труден живот у нас, то е недопустимо за държавник, който трябва да служи на народа си и именно затова считаме, че единственият вариант е незабавното напускане на този пост и управлението на държавата", пишат те до Борисов.

"Вие едва ли ще се съобразите с нашето искане, но бихме искали да заявим, че ние като Национална мрежа за децата спираме нашата подкрепа за това правителство, докато г-н Симеонов е на този пост. Като Мрежа ние активно участваме и подпомагаме работата на над 8 големи ведомства и министерства, като работим в над 18 работни групи и институции. Винаги сме се стремили да работим с всяко едно правителство и политическа партия в името на намирането на най-добрите решения за децата и семействата. Не можем обаче да подкрепяме държавните институции, които се управляват от правителство, чиито лидери имат двоен стандарт за морал, ценности и политики", допълват те.

"Вие се извинихте от името на правителството, но това не само че е недостатъчно, но искаме конкретни действия от Ваша страна за ролята на Симеонов във Вашия кабинет, който за пореден път уронва престижа не само на правителството, но и усилията на държавните институции, работещи за децата и семействата на България. Считаме, че оставането му на този пост е равносилно на съгласие и легитимиране на неговите думи и отношение към едни от най-уязвимите групи в нашата страна", коментират в своето отворено писмо до премиера Борисов от Национална мрежа за децата.

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Не може на гърба на тези хора да се гради политика

НМД се обръща и към вицепремиера Симеонов:

Поведението Ви е не само недопустимо, но и недостойно за позицията, която заемате. Именно затова Ви призоваваме да подадете оставка и да се оттеглите от управлението на страната ни незабавно.

Срамуваме се от политик, който не само, че не може да сдържа езика си, но има поведение, което насърчава войнствено държание, ориентирано към насилие. С последното си изказване Вие не само изложихте себе си, но и обидихте целия български народ с обвинението на едни хора, които ежедневно се борят за живота на своите деца.

Освободете заемания от Вас пост и дайте възможност друг достоен човек да поеме отговорност за децата и семействата в България. Вие не можете и не трябва да правите това.

Манолова определя като срамно и жестоко изказването на Симеонов за майките

Манолова определя като срамно и жестоко изказването на Симеонов за майките

Не са моя работа кадровите решения, а отговорност е на премиера, обясни тя