Инцидентът от 1 март в АЕЦ "Козлодуй" не представлява опасност нито за персонала, нито за населението, нито за околната среда.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред полупразната парламентарна зала по време на днешния парламентарен контрол, в отговор на актуален въпрос, отправен от депутата от ДСБ Иван Иванов.

Според Овчаров всъщност е бил установен слаб дефект – частична неработоспособност на една от четирите активни системи за безопасност.
Въпреки това дефектиралата система е в състояние да спре реактора, обясни Овчаров.

Всяка от останалите три активни системи за безопасност е в състояние самостоятелно и безопасно да спре реактора, а освен четирите такива системи има и пасивна система за безопасност, поясни министърът.

Според него в нито един момент никой от персонала не е бил под никаква опасност и са взети всички мерки за недопускане на повторен подобен случай.

Овчаров обвини ДСБ в апокалиптични сценарии и нарече Иван Костов "новоизлюпен експерт по ядрени технологии".
"Той в тандем с другия ви експерт, през 1999 година направиха каквото направиха за българската ядрена енергетика. Затварянето на трети и четвърти блок в края на тази година е тяхна заслуга", заяви икономическият министър.

По въпроса за разминаването в оценките за степента на инцидента на 1 март Овчаров коментира, че това е нормално.
Естествено е, каза той, да има разлика между оценките на Агенцията за ядрено регулиране, която е регулиращ орган, и АЕЦ, който е експлоатиращ орган.

Министърът поясни, че първоначалната оценка 0, предварително дадена от АЕЦ, касае инициираща включването на циркулационна помпа и не можело да е повече от 0.
Оценката 1, дадена впоследствие от АЕЦ, е била потвърдена и от АЯР, и от експерти от Международната агенция за атомна енергия.

Оценката 2 на АЯР била дадена след включване на допълнителни фактори - като отказ по общи причини и недостатъци в документацията, поясни Овчаров, като благодари на АЯР за дадената независима и компетентна оценка.

Инциденти от второ ниво са съвсем незначителни, смята Овчаров. Като аргумент той посочи статистика на МААЕ от последните 6 месеца, според която в този период са докладвани 11 събития от ниво 2 и едно от ниво 4, като шест от случаите били в САЩ.

Овчаров изрази съмнение дали изобщо някой знае къде е бил случаят от 4 ниво, тъй като в другите страни не се правят спекулации и не се шуми по тези въпроси.

Припомняме, скалата ИНЕС на Международната агенция за атомна енергия е от 7 степени, като най-високата – "7", е дадена на аварията в Чернобил преди 20 години.