Проф. Николай Овчаров очаква повече от 100 хил. души да посетят Перперикон този сезон.

Започва археологическото лято на Перперикон. Разкопките стартират на 25-ти юни. На пресконференция ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров подчерта, че Перперикон е вече напълно социализиран туристически обект след 19 години разкопки.

Акрополът е напълно готов. Продължава работата по двата квартала - южния и северния. През 2016 г. година там се разкрива огромна християнска църква от V век, която е най-голямата раннохристиянска църква, откривана в Родопите с 35 метра дължина.

Специална година за проф. Николай Овчаров

Специална година за проф. Николай Овчаров

Проучени са два паметника в околността на Златоград

Очаква се да продължи работата по разкриването на архитектурата на града. Проф. Овчаров заяви, че за месец март от билети и такси приходите на Перперикон са били около шест хиляди. "Надявам се тази година да счупим предишните рекорди и да имаме едно посещение от 100-150 хиляди човека", заяви проф. Овчаров.

Археологът очаква, освен субсидията от 250 хиляди лева за продължаване на разкопките да бъдат отпуснати три милиона лева за изграждане на посетителски център в подножието на Перперикон.

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Мечтата на проф. Овчаров е да бъде изграден информационен център

Средствата за посетителския център са по европейски проект. Проф. Овчаров посочи, че Перперикон е един от примерите за това, че могат да се правят нещата така както трябва. С проект по ОП "Регионално развитие", приоритетна ос 6,1, свързано с консервация и реставрация на археологически паметници на културата, заедно с община Кърджали кандидатстват за издигане на елементите на тази новооткрита базилика, което всъщност би представлявало трета много голяма атракция.

През юли продължат разкопките на Мисионис. Получихме целева субсидия от страна на държавата. Много е перспективен Мисионис и много ми се иска и Североизточна България да има толкова туристи, колкото Перперикон на Родопите. Не случайно го наричам Мисионис - Северният Перперикон. Хубаво е той да стане такъв след поредните разкопки, настоя археологът.

Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

като продължение на инициативата "Мисия България"

Там проф. Овчаров очаква да бъде разкрита една от четирите раннохристиянски базилики, в която е ставало масово покръстване на възрастни хора. Като туристическа атрактиця следва да бъде разкрита баптистерия, която в центъра има кръстовиден басейн, в който всъщност е ставало тайнството на кръщението. Проф. Овчаров посочи, че от 64- година този обект е заровен под земята.

Открит е още от баща му проф. Димитър Овчаров. С разкопките това лято се очаква именно този великолепен архитектурен елемент да бъде експониран. Мисионис е древен град край Търговище. Наименованието му се открива в географските описания на Ал Идриси - арабски географ. Описал го е като много голям град, който търгува със Севера - тоест Русия, посочи проф. Овчаров. При първите разкопки, започнати през 60-те години той е наричан Крумово кале - поради предположението, че там е станала битката на Крум с Никифор. Досега в града се откриват изключителни находки - керамика от Картаген и експонати, свидетелстващи за търговските взаимоотношения на града със страни от цял свят. Пример за търговските връзки на града е провеждането на Ескиджумайския панаир, който продължава и до днес - един от най-големите в Османската империя.