Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде готов през ноември. Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Д-р Чобанов, заедно с народни представители участва в празничните чествания, организирани от Столична община по повод 109-годишнината от обявяването на независимостта на България от Османската империя. Чобанов информира, че в момента тече реставрацията на бронзовия лъв, който в продължение на десетилетия е бил съхраняван в деструктивна среда.

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Още през 1983 г. отнемат акт 16 на паметника „1300 години България”...

Очаква се неговата реставрация да приключи в средата на октомври и след това да бъде монтиран на място. За възстановяването на мемориалния комплекс има гражданска петиция и подписка.

Припомняме, че Мемориалният комплекс, посветен на загиналите в балканските и Първата световна войни, е бил разположен на мястото на паметника "1300 години България". Рушащият се паметник бе демонтиран в началото на юли месец тази година. Именно това е мястото, на което се очаква да бъде възстановен Мемориалният комплекс на Желязната I-ва Софийска дивизия.

Той се състоял от три паметните стели, на които са били изписани имената над 3000 воини. В центъра на пиедестал е бил издигнат бронзов лъв. "През ноември ще имаме красива и достойна визия на това място", заяви д-р Чобанов. 

Снимка 313963

Източник: Изгубената България

По повод 22-ри септември Денят на Независимостта на България, д-р Чобанов посочи, че това една от най-големите победи на българската държавност. 

"Една дата, която заедно със Съединението върна в най-истинския смисъл на думата нашата древна държава на европейската карта. Независимостта е изключително важна, защото макар и обединена, макар и свободна България е с ограничени възможности на международната сцена - не може да сключва сама договори, ползва един режим на международна търговия, който на практика ограничава нашата икономика. Независимостта е наистина е един много голям успех, защото е станала само с умела работа и с изпипване на дипломатическите маневри", каза още той.

Преди 109 години се наредихме сред другите европейски народи

Преди 109 години се наредихме сред другите европейски народи

Дедите са извършили два забележителни международни акта с огромни последици - Съединението и обявяването на Независимост

Той бе категоричен, че именно в рамките на Европейския съюз, България може да бъде истински независима. По думите му председателството на ЕС е реализация на тази независимост, за която говорим през днешния ден.

"Председателството е жест от цяла Европа към нас, че ние сме равноправен член на един наистина значим и важен съюз - съюз на ценности и на споделени виждания за бъдещето".

Честваме Независимостта на България

Честваме Независимостта на България

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд