Морските биолози в Черна гора и Хърватия предупреждават местните рибари за нов вид риба, отровна в някои случаи, появила се в затоплящите се води на Адриатическо море.

Институтът по океанография и рибарство в Сплит, Хърватия, и Институтът по морска биология в Котор, Черна гора, издадоха съвместно брошура за около 28 вида, открити наскоро в Адриатическо море.

Директорът на Института по морска биология Александър Йоксимович каза, цитиран от SETimes.com, че двете организации са решили да разработят брошурата, след като рибар уловил риба таралеж.

Рибата таралеж е първият документиран екземпляр в Адриатическо море и най-вероятно не е единственият. Особеното е, че вътрешните органи на рибата таралеж са отровни, особено черният й дроб

Хърватският институт разполага с повече информация, тъй като повечето от новите видове са уловени и разучени там, ето защо ги помолихме за помощ.
Учените смятат да търсят и други нови видове в Адриатическо море, тъй като се очаква глобалното затопляне да повлияе на живота в морето през следващите десет години.

Чрез проекта на ФАО „АдриаМед" Институтът по морска биология в Котор смята да си сътрудничи с подобни институти в Италия, Хърватия, Албания и Словения с цел развиване на устойчив риболов.