Столичната община се е отказала да ползва местността „Пасището" край село Яна за ново сметище.

Това съобщи, цитиран от Дарик радио, зам.-кметът по екология Милор Михайлов.

Той допълни, че в момента балите с отпадъци на столицата се складират на полето в Кремиковци в близост до изчерпалата се вече там площадка.

Капацитетът на площадките край Гара Искър и в ЗСК „Кремиковци" вече е изчерпан. Складирането на балите на полето в Кремиковци е в нарушение на няколко закона, но няма как, призна Михайлов.

Той каза още, че в момента се изработват подробните устройствени планове на нова площадка за софийския боклук в рудник Бобов дол и се извършват геоложки и хидроложки проучвания.

Заместник-кметът натърти, че не става дума за рудник „Иван Русев", но не конкретизира къде е новият терен.

Следващата седмица СО ще обяви процедура за обществена поръчка към фирми, които да поемат складирането и съхранението на отпадъците.

Опасност от зарази 

Сметището в Перник е сред най–опасните потенциални огнища на зараза в града. За това алармираха междувременно от местната дезинфекциозна служба. Депото за отпадъци не е третирано с химикали срещу гризачи от 12 години. Специалистите алармират, че ако тръгне зараза, овладяването и ограничаването й ще бъде невъзможно и призоваха за спешни мерки.

Боклуците може да се извозват и в Оряхово, може и в Бобов дол, зависи какви оферти ще ни бъдат представени, каза Михайлов.

Той допълни, че има и още една площадка в района на село Яна, но тя е на границата с Елин Пелин, откъдето не са съгласни да се складират боклуци до техния район и използването й не е сигурно.

При всички случаи край балиращите системи ще се изградят сепариращи инсталации, които да намалят разходите, за да не се стига до увеличаване на такса смет. До 2 месеца в столицата ще бъдат разположени 10 000 контейнери за разделно събиране на боклука, допълни Михайлов.

Междувременно заместник-кметът по финанси Минко Герджиков съобщи, че проверката на Сметната палата в общината е показала изпълнение на бюджета за миналата година без резерви или констатирани отклонени средства.

Той допълни, че от заложени 280 млн. лв. собствени приходи за тази година кметството вече е осигурило 166 млн. лв. Общият бюджет на общината е 509 729 лв., като разликата от 280 млн. лв. до общия размер на бюджета е държавна отговорност.