Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, характерни за него в пунктовете за измерване.

Това означава, че няма опасност от радиация на територията на страната.

Съобщението на Изпълнителната агенция по околна среда пристигна по повод информацията за нов пожар край Чернобил.

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11 ч. на страницата на ИАОС, чрез Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

На страницата на ИАОС, има и линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, включително и от Националната автоматизирана система за непрекъсната контрол на радиационния гама-фон.

От агенцията обръщат внимание, че данните в EURDEP са в UTC време, което е отместено с 3 часа назад.

На територията на горското стопанство в зоната с ограничен достъп край Чернобилската АЕЦ горят треви и храсти.

Има три огнища на обща площ от 32 хектара. В контролирания периметър продължава гасенето на отделните огнища. От службите в УКрайна уверяват, че разпространението на огъня е спряно, съобщава ТАСС.
Голям пожар в отчуждената зона на територията на горския комплекс възникна и в края на юни месец. Стихията се разпространи на площ от около 130 хектара. Огнеборците успяха да загасят пожара, но торфът продължи да тлее още две седмици.