Френската фирма, обвинена, че е замърсила в средата на септември Русе опровергава обвиненията на специална пресконференция в София.

Представителят на фирмата Дидие Крозе подчерта, че компанията развива бизнеса си у нас от 2007 година. Вложили 40 милиона лева в изграждането на завода си.

Крозе подчерта, че компанията спазва всички изисквания за опазване на околната среда за безопасност на служителите. Фирмата произвежда цилиндрови глави на двигатели за едни от автогигантите в света.

Микаел Брезон, индустриален директор, припомни, че русенци се оплакали от остър мирис на изгорял каучук и пластмаса в средата на септември. Такива материали, по думите му, не се използвали от фирмата.

Извършени са проверки. На 19 септември излиза становище, че замърсяванията са в допустимите граници. Компанията наема също независима лаборатория, чиито резултати показват, че цифрите са в нормата. Въпреки това обаче е спряна една производствена линия.

Припомняме, в края на септември експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Русе пломбираха една от инсталациите на завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на „Монтюпе" ЕООД. Причината за принудителната мярка са замърсяванията на въздуха.

През месец август, на дружеството са наложени текущи месечни санкции за замърсяване на атмосферния въздух с вредни емисии на стойност 14 300 лева. Наложено е и наказателно постановление с имуществена санкция в размер на 35 000 лв. за неспазване на условията на комплексното разрешително на оператора.

През този месец русенският съд отхвърли искането на завода инсталацията да бъде пусната. Служителите на завода пък защитават фирмата и работата си.

Микаел Брезон обясни, че компанията спазвала правилата в държавите, в които има свои мощности. "Ще се обърнем към съда, за да си възстановим загубите", изтъкна той в отговор на въпрос на News.bg защо ако са убедени в правотата си, продължават да плащат глоби и не ги обжалват.

Все още бил неизвестен истинският замърсител според Брезон. От компанията недоумяват защо това е така, след като резултатите от еко проверките показват, че общата емисия вредни газове от целия завод е 2,5 пъти по-ниска от максимално разрешената емисия.

Хората в Русе се оплакали и от миризми. Според компанията обаче измерването на миризми било сложен процес.

Заводът в Русе е на 2,5 километра от най-близките жилищни зони. Той е и разположен в индустриален парк в източната част на града.

Компанията се ожали от лошо отношение у нас към чуждите инвеститори. Били несправедливо третирани. 10 хиляди лева месечно от юни насам глоби плаща фирмата заради спряната производствена линия.