До края на годината България ще изпълни ангажиментите си по двете директиви на ЕС - за птиците и за местообитанията.

Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, след като представи презентация в парламента по проблема с НАТУРА 2000 пред депутати от групите на мнозинството.

Той обеща, че решението, което ще бъде взето, ще е балансирано.
Затова се предвиждат и поредица от дискусии с обществеността, различните политически сили и местните власти.

Още следващата седмица ще има среща с кметовете и представители на Общинските съвети, НПО и научната общност.

Решението ще бъде взето при следване на научен, но също така и на политически подход, който няма да е в противоречие с научния, категорично заяви Георги Божинов от БСП.
По негова оценка България влиза в богата Европа със самочувствието, че притежава едно безценно запазено природно богатство.

Решението няма да е силово, едностранно или тенденциозно, а ще бъде балансирано, заявяват управляващите. Няма да робуваме на проценти, категорично заяви Борислав Великов.
Не съществува европейско изискване  за проценти, необходимо е да се отговори на критериите на европейската общност, поясни той.

В мрежата на защитените територии на община Аксаково е включено сметището, което, според Великов, е пример за допусната грешка и за необходимостта списъците да бъдат уточнени.

Всичко е в процес на уточняване и проучване на различните тенденции, за да бъде взето балансирано решение, което ще бъде и научно обосновано, каза Джевдет Чакъров.

Той поясни при презентирането, че няма тотално да се забраняват строежите, но ще бъде внимателно преценявано във всеки отделен случай, освен това той припомни, че се предвиждат компенсации за пропуснати ползи със средства в ЕС.