Компенсации за квартал “Суходол” заради сметището там и възможни срокове за закриване на депото обсъждат изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков и представители на протестиращите от Суходол, предаде Дарик радио.

В разговорите участва директорът на “Чистота – Искър” Павел Граматиков, както и общинският съветник и член на Екокомисията към Общинския съвет проф. Атанас Тасев.

От протестиращите срещу сметището в Суходол дойдоха десетина техни представители.

Според предложението от страна на Столична община като компенсация за квартала се предлага Общинският съвет да вземе решение суходолци да бъдат освободени от такса “Смет” за тази година, да се дадат още 150 000 лв. върху гласуваните вече 300 000 лв. за подобряване на инфраструктурата квартала, до края на тази година да се инсталира допълнително съоръжение за улавяне на метана от ферментиращите боклуци в сметището, а догодина още едно.

Временният кмет на София Минко Герджиков не се ангажира пред суходолци със срок, в който да се използва депото преди да бъде затворено. На влизане на срещата суходолци казаха, че до споразумението с общината едва ли ще се стигне, тъй като е имало разминавания в становищата.