Варианти за минимална цена на такситата в София обсъждат тази седмица общинските съветници, които трябва да избират между 0,69, 0,77 или 0,89 лв. за километър пробег през деня и между 0,77 и 1,15 лв. нощна тарифа.

Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е един от вносителите, цитиран от "24 часа".

В столицата сега е определен само таванът на тарифите - 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. - нощна. Според данните, над 80% от такситата в столицата са с тарифи между 0,77 и 0,79 лв. Това показва, че таванът е достатъчно висок и дава възможност за увеличение на сегашните цени, ако пазарът го изисква. Затова в доклада не се предлага промяна на определената максимална тарифа.

 

Таксиметровите шофьори в София протестират за втори път

Таксиметровите шофьори в София протестират за втори път

Искат увеличение на минималните цени за километър пробег

Същевременно в закона не е посочена методика как да се изчисли минималната цена на услугата.

Припомняме, че столичните таксиджии организираха няколко протеста с искания за увеличение с 30% на услугата. То обаче едва ли ще бъде прието от общинарите.

От Националния таксиметров синдикат заявяват, че ако не бъдат чути до края на януари, планират протестите им да станат национални. Исканията засягат освен актуализация на максималните тарифи, промяна в броя и местата на стоянките в столицата и възможност жълтите коли да се движат в бус лентите.

Около 6100 са регистрираните в София таксита.