парламент По време на парламентарния контрол, след изказването на министъра на икономиката Николай Василев, в кулоарите, пред кабинета на предсесателя на Народното събрание беше счупена скулптура “Женски портрет” на Константин Шиваров.

Около произведението на изкуството имаше струпани журналисти, а квесторът Пламен Ралчев и главният експерт в отдел “Протокол” твърдят, че са били очевидци на случката.

Според тях, най-близо в този момент до статуята са били фоторепортерите Люлин Стаменов от вестник “Новинар” и Димитър Кюсемарлиев от вестник “Монитор”.

Двамата репортери веднага след случая са били извикани от Владимир Манолов и е бил съставен протокол. В документа пише, че инцидентът е станал в следствие на нарушавене на правилата за достъп в сградата на Народното събрание.

Чухме шум и видяхме, че скулптурата е паднала на земята, разказа по-късно пред колегите си Люлин Стаменов. Според него, квесторът не ги е уведомил, че е забранен достъпа на журналисти до този кулоар. По време на съставяне на протокола, Манолов е предложил да им бъдат отнети акредитационните пропуски.

Двамата фоторепортери не са подписали протокола, тъй като искат да се консултират с юристи. Стаменов твърди още, че застраховката на скулптората трябва да се възстанови от тях. По-късно Манолов опроверга, че от фоторепортерите не е искано да възстановят стойността на застраховката.

Експертът от протокола на знае точно каква е сумата на застраховката, но допълни, че това е скъпо произведение на изкуството от 1903 година, което не е собственост на Народното събрание.

Вашите колеги са в нарушение на правилата на НС и бяха помолени да обсвободят кулоарите, каза още Манолов.

Директорът на Дирекция “Вразки с обществеността” на НС Силвия Симова каза, че докато бъде установено кой точно е счупил статуята, може би ще се стигне до отнемане на акредитации. Попитани кой и как точно ще установи виновника за случката и Симова, и Манолов не можаха да отговорят.