Идната седмица ще излязат резултатите за нефтен разлив в Дунав край Видин, съобщават от басейнова дирекция, предаде "Трибали". Стойностите на изследваните показатели са сравними със стойностите от извършвания ежемесечен контролен мониторинг на река Дунав и са нормални за сезона. Взета е проба за анализ по показатели нефтопродукти, общ органичен въглерод и БПК5.

Сигналът е подаден в сутрешните часове на 20 септември от служители на Гранична полиция, които забелязали тъмно петно в района на пристанище Видин.

Инспектори на Басейнова дирекция от офиса във Враца, Регионалната лаборатория към ИАОС в Монтана и представители на Гранична полиция, са проверили на място. След оглед е установено, че петното е разпокъсано и не е с голяма плътност - с приблизителна дължина около 3 километра, ширина около 200 метра.

В участъка между километри 758, 757 и 756, са взети проби от водата. Направени са експресни анализи за кислородното съдържание на водата, електропроводимост, температура и pH. Според първоначалната информация, петното не е с голяма плътност и вероятно се касае за изпуснати трюмни води от преминаващ кораб извън територията на Република България.

Информирани са Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и Изпълнителната агенция "Морска администрация", като компетентни институции в случаи на замърсяване по река Дунав.