МОСВ е наложило контрол над разрешителните за строежи на Водноелектрически централи /ВЕЦ/. Това стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева по време на работна среща за актуализация на плановете за управление на речните басейни между Басейновите дирекции към министерството и природозащитни неправителствени организации.

По думите на Василева, на срещата ще се разгледат и проблемите, възникващи при изграждането и експлоатацията на малките ВЕЦ-ове по поречията на реките. Тя припомни, че през 2009 година, по време на първия мандат на кабинета „Борисов", във ведомството заварили близо 700 разрешителни за изграждане на такива съоръжения. Тогава се е стигнало и до наказателна процедура от Брюксел заради огромната бройка проекти.

Сега обаче броят им е регулиран, доволна е Василева. Стана ясно, че едва 65 заявления за разрешително за ползване са подадени за последните 3 години, а 49 са дадените разрешения. 19 пък са стартиралите процедури към момента.

Работната среща на неправителствения сектор с МОСВ ще цели намиране на общи подходи при изработването на плановете за управление на речните басейни и изработването на обратна връзка, консултации при управлението на плановете и актуализирането им. Плановете са сравнително нов модел на управление и все още сме в етапа, в който го усвояваме - това прави предизвикателството много голямо, защото те са част от най-сложната директива на ЕС, обявиха от ековедомството.

Според самия министър пък разработването на актуализирани планове е наистина процесът, в който е видно доброто взаимодействие между всички заинтересовани страни и администрацията. Можем заедно да работим конструктивно така, че да постигнем най-добри резултати, смята Василева.

По думите й за първи път упражнението с плановете било направено през 2010 г., когато по рамкова директива в сила са влезли изискванията за въвеждането им, но те подлежат на усъвършенстване и именно към това ще се стреми МОСВ с помощта на неправителствените организации.

Темата събра на едно място в двудневен форум еколози, рибари, граждани и експерти от МОСВ, които заедно ще се стремят към по-оптимално и екосъобразно управление на речните басейни.