ООН иска да преосмислим позицията си и да приемем Истанбулската конвенция. Това препоръча специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубровка Симонович в отговор на въпрос на News.bg.

ООН иска конструктивен диалог и коректен превод на понятието "джендър" в Истанбулската конвенция. У нас то не е било разбрано правилно. По думите й Истанбулската конвенция е много добър международен документ в борбата с насилието, основано на пол. Тя иска законодателни мерки срещу насилието, основано на пол.

Истанбулската конвенция е жив инструмент, подчерта Симонович. Според нея трябва да преосмислим позицията си на разсъждение за документа. Съществува директива на ЕС, която защитава правата на жертвите. По нея всички страни са длъжни да транспонират разпоредите й. Там също се съдържа понятието "джендър".

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция успокоило българите

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция успокоило българите

60,2% от участниците в проучването на "Барометър" са оптимистично настроени

Според Симеонович грешно сме изтълкували понятието. "Джендър" - пол го има в българското законодателство. Много е важно да се противопоставим на грешното тълкуване на понятието "джендър", призова Дубровка Симонович. Иначе тя ни похвали за мерките в подкрепа на равнопоставеността между мъжете и жените. Оказва се, че сме на дъното по подаване на сигнали за домашно насилие в общността. Цялостната ни законодателна рамка не отговаряла на международните норми според нея. Трябва да се променят давностните срокове за подаване на сигнал за домашно насилие.

Общо у нас има 13 кризисни центрове, но това не било достатъчно за жертвите на насилие. Симонович иска по-стабилно финансиране на горещата телефонна линия. Повече обучение по темата за полицаите и магистратите, както и в училище, иска още ООН. Симонович иска и мониторинг за извършените убийства от интимния партньор. Тя иска за насилието над деца, за мигрантите и бежанците да се приложат разпоредбите на Истанбулската конвенция.

Докладчикът на ООН е притеснена за съдбата на ромските момичета, които рано се женят и отпадат от училище. Трябва да се вземат мерки и срещу ранната бременност по мнението й. Това трябва да е и основна задача на здравните медиатори. Дубровка Симонович иска цялостен механизъм у нас, който да се бори с домашното насилие. Оказва се, че проблем с превода на понятието "джендър" имало и в други страни от Източна Европа.

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата, искат в писмото

Припомняме, след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Правителството бори домашното насилие с национална програма

Правителството бори домашното насилие с национална програма

През 2018 г. над 24 жени бяха убити

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

На 27 юли десетки хора излязоха на протест в защита на Истанбулската конвенция.

Събитието бе организирано във Фейсбук под надслов "Протест срещу неадекватната политика за Истанбулската конвенция".

От социологическо проучване на "Барометър" през декември става ясно, че отхвърлянето на конвенцията е успокоило българите. 43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция.

Освен България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция, Ирландия, Азербайджан и Русия също са против конвенцията.