ТЕЦ Марица Българските плодове и зеленчуци, които се отглеждат в близост до големите промишлени райони или магистрали, имат опасно високо съдържание на олово, кадмий и манган. Това е установило изследване на лаборатория към Центъра по хигиена, съобщи проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Дори и в малки количества, тези метали имат вредно влияние върху здравето, поясни той. Не се стига до хронични интоксикации, както при хората, които работят в такива производство и дишат по-големи количества от тези метали, но те кумулират (натрупват се – б. ред.) в организма и тази кумулaция с времето довежда до различни заболявания.

Проф. Попов съобщи, че Министерството на здравеопазването е забранило отглеждането на зеленчуци в опасни за здравето райони, но контролът не е достатъчно строг.