Национален протест в защита на природен парк "Странджа" организират във вторник еколозите от коалицията "За да остане природа в България", които отново изразиха опасенията си, че докато се появи Общият устройствен план на Царево, ще се построят туристически комплекси.

По думите им министърът на околната среда има право да отмени неприемливия за еколозите Общ устройствен план на Царево.

Ние сме заинтересовани да има законни общи устройствени планове с влязла в сила екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Общи устройствени планове без тези документи ни връщат към варианта, който позволи да се застрои от Ахелой през Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас до Елените. Тази застройка се случи точно по този начин, заяви Тома Белев, цитиран от БНР.

Очаква се следващата седмица еколозите да внесат подписка в няколко институции с очакване за конкретни действия от правителството, за да не се изпълнят намеренията за строителство, предвидени в общия устройствен план на Царево, докато се извършат промените.

Ще бъде внесена подписка, която за седмица е събрала 20 хиляди гласа. Тя ще бъде изпратена и до ЕК и ЕП, допълни Андрей Ралев от сдружение "Балкани".