От началото на тази пролет платформи за гнездене на щъркели върху електрически стълбове са монтирани в редица в населени места в Североизточна България.

Електроразпределителят Енерго-про, като собственик на съоръжения, предпочитани за гнездене от белия щъркел, си сътрудничи с организации като Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, еколози и експерти към общините.

Специалисти от Разпределителния обслужващ център Горна Оряховица и Габрово монтираха платформи за гнездене на щъркели върху стълбове от електроразпределителната мрежа в градовете Елена, Златарица, Полски Тръмбеш и севлиевските села Кормянско и Буря.

Екипи от Тутракан монтираха платформи в селата Антимово и Калугерене. Такива съоръжения бяха поставени и в село Бистра, а специалисти от Русе монтираха платформи в село Ловско и в Мартен, след получен сигнал от жител на града за застрашено щъркелово гнездо. В Шуменско са поставени такива обезопасителни съоръжения в село Блъсково.

По молба на кмета във варненското село Калиманци също беше монтирана платформа за щъркелово гнездо, съобщават от Енерго-про.

Енерго-про благодари за отговорното отношение на хората, подаващи сигнали за гнезда, които застрашават както живота на прелетните птици, така и сигурността на електроразпределителната мрежа.

За да не се нарушава периодът на гнездене, монтажът на тези съоръжения се извършва преди пролетната и след есенната миграция на птиците.

По тази причина поставянето на платформи и обезопасяването на щъркелови гнезда ще продължи след отлитането на птиците през есента.