Само три седмици след тържественото препогребване на сърцето на Луи ХVII в гробницата на френските крале в базиликата Сен-Дени, бившият авиотехник Шарл де Бурбон оспори неговата истинност.
Той твърди, че Луи ХVII не е загинал в затвора по време на френската революция преди 200 години, а тайно е напуснал Франция и е живял в Австрия и Холандия, съобщи Religiabg.com.

Тази версия съвсем не е нова, коментират запознати. Шарл де Бурбон твърди, че самият той е пряк потомък на Луи ХVII. и заради провеждане на генетически доказателствени тестове изиска да бъде направена ексхумация в Нидерландия на човешко тяло, за което твърди, че принадлежи на истинския Луи ХVII.

На 8 юни се състоя официална церемония по полагане сърцето на френския крал Луи XVII в криптата на кралската базилика в Сен Дени край Париж. Крал Луи XVII е син на Людовик ХVI и Мария-Антоанета, гилотинирана по време на Великата френска революция.
Людовик ХVII живее едва 10 години /1785-1795/ и никога не е бил коронован. Неговият кратък живот преминава не на трона, а в затвора.
В началото на Великата френска революция момчето е едва четири годишно. Заедно със своите родители е затворен в Люксембургския дворец, а след смъртта им на гилотината е отведен през 1792 г. в затвора в Тампле, където остава три години.

Революционните власти правят всичко той никога да не излезе на свобода и Луи XVII умира в затвора на 8 юни 1795 година, според официалната версия, от туберкулоза.

Тялото на момчето е погребано тайно, а доктор Пеллетан, направил аутопсията, поставя в кристална стъкленица със спирт сърцето му, като сърце на наследник на кралския престол.

Над два века се вихрят полемики за автентичността на това сърце. Стъкленицата се предава из цяла Европа от ръка на ръка и се връща в Сен Дени (в семейната гробница на династията на бурбоните) едва през 1975 г. ДНК анализ, направен през април 2000 година, доказва, че действително става въпрос за сърцето на Луи XVII.