Във връзка с тиражираните мнения за възможния източник на обгазяването на Стара Загора, пресцентърът на Министерство на енергетиката информира, че в петък, 6 август, по данни на Централно диспечерско управление всички централи в комплекса “Марица изток” са произвели около 33 млн. кВтч електроенергия, което е под 50% от производството на комплекса през зимния сезон.

Технологията на изгаряне се използва от 40 г. и до сега няма информация да е причинявала подобни обгазявания.

Данните за посоката и скоростта на вятъра в региона, регистрирани в автоматичните метеорологични станции, собственост на енергетиката, показват, че 10 часа преди обгазяването вятърът е с посока северо-запад и със средна скорост 1 м/сек.
Комплексът Марица изток се намира на около 80 км югоизточно от Стара Загора.

Анализът на тези данни категорично отхвърля възможността обгазяването на Стара Загора да е причинено от комплекс "Марица изток", се казва в изявлението на енергийното ведомство.

От там припомнят, че със затварянето на глава "Околна среда" от преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз българското правителство е поело ангажимента до края на 2007 г. да намали емисиите на серни окиси 20 пъти.
За изпълнение на този ангажимент са предприети редица действия.

Първата стъпка към това бе изграждането на сероочистващи инсталации на блокове 7 и 8 на ТЕЦ “Марица изток” 2, които са в експлоатация от ноември 2002 г.

Втората стъпка е рехабилитацията на ТЕЦ “Марица изток” 3, която е в ход и обхваща четирите блока на централата. Предвижда се тя да приключи до края на 2005 г.

Третата стъпка е цялостната рехабилитация на старата част и изграждането на сероочистващи инсталации на блокове 1-4 на ТЕЦ “Марица изток” 2 до 2007 г.

Общата стойност на проекта е около 226 млн. евро, 85% от които се предвижда да се финансират с експортен кредит от Японската банка за международно сътрудничество.

По линия на програма ИСПА е отпуснат гранд на стойност 36 млн. евро, който заедно със собствени инвестиции ще послужи за изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ “Марица изток” 2.
Проектът ще бъде реализиран до края на 2007 г.

Дружествата от системата на енергетиката са предприели всички необходими стъпки за намаляване на емисиите на серни окиси.
Разработена е Прилагаща програма за изпълнение на ангажиментите по Директивата за големи горивни инсталации, която цели намаляване на емисиите серен двуокис, азотни окиси и прах, изпускани в атмосферата.