Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г., предаде БГНЕС.

Припомняме, в края на миналата седмица на официалната страница на Синода беше публикувана позиция относно Стратегията за детето, в която се призовава за цялостна редакция на документа.

Днес обаче от Светия синод подчертаха, че публикуваното становище е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил и не е съгласувано с патриарх Неофит.

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

Чрез религиозно образование се образоват не само умовете, препоръчват от Синода

Крайната позиция на ловчанския митрополит разбуни обществото през последните дни. В становището той се обявява против яслите и детските градини, като говори за "узаконяване на насилствената институционализация на децата ... без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители".

Гавриил изразява несъгласие и с абортите, което вероятно би означавало те да се криминализират. Сред предложенията на ловчанския митрополит е и въвеждането на задължително религиозно обучение още в детските градини. Целта, която се посочва в становището, е да се избегне възпитаването на децата, "че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".

Единствено ловчанският митрополит говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".

Стратегията за детето не трябвало да се прави "на крак"

Стратегията за детето не трябвало да се прави "на крак"

От ПП МИР организират обществена дискусия за документа