Със звуците на "Върви, народе възродени!" тръгна празничното шествие за Деня на нашата азбука. Представителна част на гвардейците заедно със семинаристи бяха начело на многохилядното празничното шествие, посветено на 24 май - Деня на Българската просвета и култура и на Кирилицата. Първите звуци на химна, посветен на Солунските братя, бе посрещнато с бурни аплодисменти. Хората тръгнаха след хоругвите, носени от момчетата от Софийската семинария.

А, Б, В, Г...
Обновена

А, Б, В, Г...

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В шествието участват представителни мажоретни състави и духови оркестри на различни столични училища. Стотици граждани са довели и децата си. Те носят националните трибагреници, балони и цветя. Настроението е приповдигнато.

 Графити фестивал за буквите правят до паметника на Радой Ралин в София

Графити фестивал за буквите правят до паметника на Радой Ралин в София

Обещават да дарят приходите на приюта на отец Иван от Нови хан

Празничното шествие премина по бул. "Цар Освободител" и стигна до Народната библиотека, където пред паметника на Св. Кирил и Методий точно в 11 часа започна празничният водосвет.

Ученици от националното музикално училище "Любомир Пипков", от 22 СОУ "Г. С. Раковски" и 60 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" изпълниха народни хора.

Зам.-министъра на образованието Диян Стаматов извървя с хората пътя до паметника на Солунските братя. В началото на шествието на сергия наред с българския трибагреник бе изложено и руското знаме, но желаещи да го закупят не се намериха.

Хиляди граждани и гости на столицата поднесоха цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий по повод 24-ти май. Официалната церемония пред Националната библиотека, чиито патронен празник се отбелязва днес, с Ден на отворени врати започна с тържествен водосвет, отслужен лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Скъпи учители-просветители, вие сте духовните водачи на родината. Да бъдеш учител не е обикновена професия, а призвание да формираш млади и достойни хора". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в тържественото си слово по повод 24-ти май.

Да финансираме качеството на студентите, не количеството им, призова ректорът на СУ

Да финансираме качеството на студентите, не количеството им, призова ректорът на СУ

Финансирането на СУ било като производство на нискокачествени и висококачествени обувки

Той поиска да пазим девиза на българското Възраждане, когато образованието на децата е било лична цел на всеки. „Чрез просвета за България”, бе девизът, извезан на всяко училищно знаме, припомни Плевнелиев.

Президентът призова е да отгледаме четящи и просветени деца. "Мили деца обичайте словото и помнете завета на дедите си", призова той. Плевнелиев бе категоричен, че възраждането на българското образование трябва да бъде дългосрочен, надпартиен, национален приоритет.

„Нека ние днес продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци”, апелира Росен Плевнелиев. Държавният глава каза още, че именно словото е изтъкало душата на този народ, въплътило е ценностите и изградило нашата идентичност.

„Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл. Словото е вечно. То не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото – да помни, да претворява, да пресъздава", каза президентът.

Ето защо да познаваш и съхраняваш българската култура, история и душевност не е въпрос само на образование, а принадлежност към народ и родина.

"Всички ние носим в спомените си непокътнатия образ на любимия учител – дълбок поклон пред академичната и научна общност, пред всички духовни дейци и всички, които съхраняват и развиват огромното културно наследство. Отговорността ви е огромна- такова трябва да бъде и признанието”, заяви Плевнелиев.

В речта си той отбеляза, че днес честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост. „Днешният празник е особено специален, защото се навършват 1130 години от началото на разпространението на славянската писменост, 165 години от първото честване на деня на българските просветители и 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски. 

За нас българите няма друг ден като този – ден, в който можем да възкликнем: "И ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат". Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на Светите братя и техните ученици.

Ден, в който отдаваме  заслужено признание на българските учители. Ден, в който се гордеем, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост на милиони по света”, каза още държавният глава.