Монетите, които до настоящия момент са открити в цяла България от времето на българския владетел цар Иван Асен II (1218-1241 г.), са 27-28.

Това заяви археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА, на която показа на журналистите изключително рядка монета на цар Иван Асен II и бронзови кръстове с изображения на светци. Те са първите уникални находки от новия археологически сезон на Перперикон.

Монетите на цар Иван Асен II са много редки, тъй като са първото документирано монетосечене на български владетел и са от бронз със сребърно покритие. На монетите на цар Иван Асен II може да се види, че той е коронясан за цар от Свети Димитър Солунски, а на друга, че коронясва Мануил, синът на Теодор Комнин. Бронзовите кръстове са три - два от тях са нагръдни, а третият е рамо с изображението на евангелиста Йоан. Три монети от времето на цар Иван Асен II има и от крепостта Лютица, до Ивайловград.

Снимка 434799

Източник: БГНЕС

Проф. Овчаров обясни, че през последните четири години се работи предимно в южното предградие на Перперикон, което е изключително интересно и много добре застроено.

Още през 2015 г. археолозите попаднали на църква, която е най-голямата базилика от Късноантичния период. В момента се разработва проект, с който по Оперативна програма "Региони в растеж" тя да бъде възстановена, отбеляза археологът. Той се похвали, че за един месец са открити повече от 150 находки от 10-13 век.

За проф. Овчаров Перперикон е един голям християнски и епископски център. Постепенно зоните се разширяват и археолозите се придвижили в западна и северна посока, където започнали да излизат квартали. През миналата година в тези зони археолозите попаднали на "квартала на бедните от 14 век". В края на сезона, до около 15 септември, проф. Овчаров се надява зоната в западна и северна посока да бъде изчистена.

Проф. Овчаров обясни, че в края на 12 век Перперикон става обект на сблъсъка между Византийската империя и България. Вече имало исторически и археологически данни за многобройните битки между двете империи, защото Перперикон е бил на границата между двете държави.

Снимка 434796

Източник: БГНЕС