Откриват Национален център по сеизмично инженерство.

Новият научен център ще има за основна задача да работи за построяване на съвременен лабораторен комплекс, в който експериментално да бъдат проучвани конструкции, подложени на сеизмични въздействия.

Пред БНР координаторът на центъра към Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Петър Павлов посочи, че страната ни има богат опит на аналитичните и числени изследвания в областта на сеизмичното инженерство. Въпреки това имало какво още да се желае в областта на експерименталните изследвания. Основната причина за това е липсата на лабораторен комплекс.

Балканският полуостров е разположен в опасна сеизмична зона. Всички наши съседни страни - Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния, сега и в Хърватия, имат модерни експериментални комплекси за високонаучни изследвания, обясни Павлов.

По думите му работата на новия център по осигуряване на лаборатория за експерименти ще съпътства ежедневна работа в областта на стратегическите изследвания, научни, образователни и нормативни дейности.

Има сгради, в които не бе извършено достатъчно качествено конструктивно саниране, преди да се извърши енергийното саниране, каза още професорът. Това обаче би оскъпило двойно проекта и при не особено отговорни сгради е намален процентът на това конструктивно саниране, като се е наблегнало на енергийното.

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

БАН представи своя институт по геофизика, геодезия и география