Съветът на управляващата коалиция отложи решението за зоните от европейската екологична мрежа "Натура 2000" за януари, предаде БНР.

До края на тази година ще бъдат разгледани предложенията за площите, съобщи екоминистърът Джевдет Чакъров.

На днешното заседание на правителството е надделяло мнението, че решението за екомрежата "Натура 2000" трябва да се вземе в по-спокойна обстановка, тъй като в момента има противопоставяне между екоорганизациите и собствениците на земи, включени в площта на "Натура".

Така министър Джевдет Чакъров обоснова отлагането на решението за европейската мрежа.

Според него това не нарушава договореността на България с Европейската комисия и условието до края на тази година да се вземе решение за зоните от "Натура 2000".
Министър Чакъров обясни, че страната ни няма да бъде санкционирана заради проточването във времето на окончателното решение.

На днешното заседание на правителството бяха предложени три алтернативи за зоните за птиците: 114 зони, покриващи около 24% от територията на страната; 112 зони, покриващи около 20% от територията и 109 зони, покриващи около 16% от територията.

На заседанието на Националния съвет по биологично разнообразие за обсъждане на зоните за местообитанията беше внесен списък от 225 защитени зони, включени и в доклада на Чакъров, който е предмет на разглеждане от МС.