Традиционното честване на Шипченската епопея се отлага заради епидемията от COVID-19, предаде БГНЕС.

"Националното честване "Шипченска епопея" е едно от най-мае едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка", отелязват от областната администрация в Габрово.

Всяка година организаторите приканват хиляди хора да отдадат почит към воините, дали живота си за свободата ни.

"Организираме богата програма със събития, както за деца, така и с внимание към техните родители, ангажира се обществен транспорт, провежда се възстановка на боевете, която е и най - атрактивната част от тържествата и която събира хиляди хора, дошли да съпреживеят онзи паметен момент от отбраната на Прохода." - посочват те.

През тази година обаче, осъзнавайки риска, който COVID - 19 представлява за здравето и живота на хората, решават да отменят честванията.

"Следейки епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична, и във връзка препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в област Габрово, всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция - макар и на открито, са планирани за следващата 2021 година. Призоваваме гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата към опазване на личното и обществено здраве! Вярваме, че всеки ще намери достоен начин, с който да почете героите от Шипченската епопея." - апелират от областната администрация.