Остра миризма и разливи на инфилтрат около новоскладираните бали на площадките за съхранение на отпадъци в районите "Искър" и "Кремиковци" установи проверка на РИОСВ - София днес.

Проверката в район "Искър" за първи път се извърши в присъствието на представители на протестиращите граждани от близките жилищни квартали.

На двете площадки за съхранение на отпадъците в район "Искър" беше констатирано наличие на разкъсани бали, вследствие на намиращите се в тях твърди предмети, които не са отделени предварително, поради липсата на сепарираща машина.

Около новоскладираните бали има пореден нов разлив на инфилтрат. Изтеклата течност не е отведена до съществуващата площадкова канализация.
Разливът в района на сондажния кладенец е почистен, с което операторът - "МИКС - ПС" ООД, е изпълнил предписанието на РИОСВ - София от 2 август.

Изтичане на инфилтрат беше констатирано и на площадката в район "Кремиковци", с оператор "Чистота - Искър" ЕООД.
Фирмата е предприела действия за неговото отвеждане - изкопани са шахти, които предстои да бъдат бетонирани и в които инфилтратът трябва да бъде отведен.
От шахтите течността се изпомпва и транспортира за пречистване до станцията за отпадъчни води в кв. "Кубратово".

От началото на балирането на битовите отпадъци на София през октомври миналата година РИОСВ - София извърши общо 36 проверки на площадките за третиране и съхранение на отпадъците в районите "Искър", "Кремиковци" и "Надежда".

Междувременно бе установено, че балиращата машина на площадката в кв. Требич в момента не работи.
Причина за това е планова профилактика, която се извършва в момента.

Съгласно договор между Столична община и "Еко Ел-6" ООД, операторът на балиращата инсталация има право на планов ремонт два дни от месеца.
Успоредно с това се извършва и асфалтиране на площадката, където се складират и балират отпадъците на столицата.