Глобите, които се налагат от компетентните органи (регионалните инспекции по околна среда), могат да се ползват само и единствено за дейности, свързани с опазване на околната среда.

Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на въпрос на депутата от ГЕРБ Иван Вълков във връзка с разлива на нефтени продукти на територията на „Лукойл Нефтохим" - Бургас. Депутатът попита къде отиват парите - в държавната хазна или в МОСВ.

Министър Василева смята, че увеличаването на санкциите за оператора на съоръженията от 100 000 на 500 000 лв. ще осигури възможността да бъде прилагана тази мярка в случаите, когато се допусне изпускане на опасни химични вещества, замърсяване от опасни отпадъци, включително от складово или транспортно съоръжение.

Припомняме, по-рано днес в парламента Василева обяви, че министерството е подготвило проектозакон за увеличаване до 500 хил. лева на максималната санкция за големи замърсявания на околната среда.

Манол Генов от БСП бе обезпокоен от появила се неофициална информация, че МОСВ планира преструктуриране на лабораториите към Изпълнителната агенция по околна среда и евентуална тяхна приватизация.
Василева обаче категорично отрече
.