В приветствие към участниците в откритата днес Втора световна среща на българските медии в Чикаго президентът Георги Първанов посочва, че българските медии са връзката между всички българи, без значение къде градят своята лична и професионална съдба.

Посланието на държавния глава беше прочетено от генералния директор на БТА Максим Минчев.

Идеята представители на българските медии да се събират всяка година и да обсъждат проблемите, както на медийното пространство, така и на българските общности по света, заслужава вниманието и подкрепа от страна на държавните институции в България и на цялото общество, заявява Георги Първанов.

Той поздравява всички участници, които със своята енергия и амбиция дават стимул в търсенето на нови идеи и решения в името на голямата цел - да бъдем достойни българи у нас, в Европа и по света, да покажем нашата истинска история, култура и ценности.

Днес, когато сме на финалната права от постигането на една от основните цели - пълноправното членство в ЕС, имаме още повече нужда от истинско единение, от усилията на всеки българин за изграждането на автентичния образ на България, посочва в посланието си държавният глава.

Той оценява високо идеята от първата среща за създаване на световен български информационен пул, който да доведе до професионален и конструктивен диалог между журналисти, медийни експерти, а защо не - и държавните институции.