До 2020 година у нас ще заработи първият суперкомпютър на Балканите. Това стана ясно на пресконференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и директора на Дирекция "Свързаност" в ЕК Роберто Виола.

Тези машини обработват 4 млрд. информационни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. С това ще се разкрият и нови работни места по думите на Борисов. Българските учени и институти бъдат приоритет, уточни той.

Искаме да си върнем лидерството в сферата на иновациите, науката и високите технологии, каза еврокомисар Мария Габриел. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд.евро и само след година и половина България ще бъде сред първите три страни със суперкомпютри. Страната ни се в включила в проекта с 12 милиона лева.

Едва половината читалища имат компютри и интернет

Едва половината читалища имат компютри и интернет

246 читалища са създадени в България за последните 5 години

Те не са само технологии, а полза за хората, посочи Габриел. Позволяват бързи изследвания, свързани с ваксините и лекарствата. Суперкомпютрите ще спомогнат и за киберсигурността.

В София ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести. Този суперкомпютър ще представлява световна мрежа, освен това ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологичното развитие.

Даже и оставката не могат да си подадат, каза Борисов по отношение рокадите в БСП и отказа да коментира повече по темата.

1/3 от българите не ползват компютър и не влизат в интернет

1/3 от българите не ползват компютър и не влизат в интернет

Най-малко ползват интернет в Северозападна България