Бившият председател на Европейския парламент Пат Кокс призова Църквата и вярващите в Европа да подкрепят Европейска конституция въпреки, че в проекта за текст отсъства споменаването на заслугите на християнството за формиране на европейската цивилизация, съобщи Religiabg.com.

Аз съм ирландец и католик и ще гласувам “за” с чиста съвест”, заяви Кокс.

Заради отказ на авторите на текста да признаят християнските корени на европейската култура, много църковни лидери от Европа разкритикуваха проекта, а други дори заявиха, че ще призоват вярващите да гласуват “срещу” неговото утвърждаване.

В преамбюла на документа е упомената важността на религията за Европа, но никъде няма пряка отправка към християнството или споменаването на Бога.

Предложеният проект утвърждава ценностите на плурализма, демокрацията, правата на човека, уважението към малцинствата и солидарността и по тази причина конституцията е важна стъпка напред за Европа, посочи Пат Кокс.

На поста председател на Европарламента Кокс бе сменен на 20 юли от испанския социалист Жозеп Борел Фонтелес, който ще оглавява законодателния орган през следващите три години.