Света Василиева Литургия бе отслужена днес в храм-паметник "Св. Александър Невски". На литургията по случай Васильовден дойдоха десетки миряни, съобщава БГНЕС.

„На всичките ни духовни чеда в Родината и извън нейните предели - молитствувам честита, мирна, здрава, доброплодна новата 2012 г.", казва в Новогодишното си слово патриарх Максим. Словото бе прочетено от Стобийския епископ Наум.

На 1 януари всяка година Православната църква чества Новата година, големия християнски празник Обрезание Господне и прославя един от стълбовете на Христовата вяра Свети Василий Велики - Васильовден.
Във всички епархии на Българската православна църква бе отслужена Света Василиева Литургия.

В традиционното си Новогодишно послание българският патриарх поздрави сърдечно събралите се в храма с новата 2012 г., която "тържествено се посреща навред по света с различни външни изяви". След това той отбеляза, че в храма хората са се събрали по ежегодна традиция братски да почетат този ден, но "по християнски в храма за изказване на благодарност на Бога за благодеянията, с които е дарил през изтеклата година".

Патриарх Максим посочи в словото си и думите на пророка: "Не искам аз смъртта на грешника, но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив. Не ни е наказал за нашите беззакония, но ни е дал време за поправяне на нашите беззакония". Негово светейшество припомни за новите канонизирани за светци, изкланите от турците българи в Ново село и Батак.

"Да помолим Бог през новата година да ни дарява с отеческата си помощ, да укрепи вярата ни в Него, да ни дава мъдрост и сили за изпълнение на евангелските повели - любов, милосърдие, целомъдрие, въздържание, трудолюбие и миролюбие. Да бъдем предани на църквата, верни на родината, миролюбиви с народа. Настойчиво да възпитаваме младежта и децата за благочестиви живот и добри дела и порицание на порочния и начин на живот. Младежта да бъде приведена при Христа", каза още той.

Самият български патриарх също сам пожела: "Честита и благословена да бъде настъпващата новата 2012 г. Божието благословение да бъде с всички нас. Амин!".