Българският патриарх Неофит чества днес 70-годишен юбилей. Той е в Троянската света обител и е помолил рождения си ден да отпразнува скромно, по монашески. По повод годишнината той бе удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, съобщи БНР.

"Предвид тревожните световни събития, на които сме свидетели през последните месеци, Българският първойерарх пожела да бъде под покрова на чудотворната икона Пресвета Богородица Троеручица и съборната молитва на своите събратя, сътрудници и близки", посочват от Синода.

Преди дни от правителството предложиха на президента да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина" - първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

Припомняме, на 22 юни 2010 г. (тогава) митрополит Неофит е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина.

Екипа на сайта на Светия синод призовава към молитва за духовния глава на България:

"Пресвета Богородице, моли Бога за здравето и благопреуспяването на Негово Светейшество - от сила в сила, в ревност и благодат пред Истината-Христос, в многоплодно патриаршеско служение за слава Божия и наше спасение!

Пресвета Троице, дарувай на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит здраве, мир, крепко и вярно служение, многая и благая лета, и вечно спасение! Амин".