"Невъзможното за човеците е възможно за Бога" (Лука 18:27) - така от страниците на светото Евангелие ни учи Сам Господ и ни призовава към вяра и чистота на живота и помислите ни.". Това се казва в патриаршеското обръщение на Негово Светейшество патриарх Неофит по повод днешния празник на Света Богородица - Всех скорбящих радост и Молебена за децата с увреждания.

Бог "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), иска и може да "отрие всяка сълза от очите" ни (Откр. 7:17), да ни дарува Своето спасение и вечен живот, се казва в словата на патриарха.

Патриарх Неофит: Обществото ни е водено от духа на разделението

Патриарх Неофит: Обществото ни е водено от духа на разделението

Да изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание, призова той

С призива да се уповаваме на Божията милост, той цитира: "Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори" (Мат. 7:7). Той се позовава и на утешителните думи на апостол Павел до Коринтяни: "Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб" (2 Кор. 1:3-4).

Днешният празник на Пресвета Богородица "Радост за всички скърбящи" по традиция ни напомня да обръщаме духовния си взор към Небесната Всецарица и да търсим дълбоко в себе си радостта, която ни дава нашата вяра, дори и тогава, когато на пръв поглед това е трудно, когато страдаме с едно или друго физическо или душевно страдание, се казва в обръщението на патриарх Неофит.

"Всяко страдание е тежко изпитание както за страдащия, така и за неговите близки. Единствената истинска утеха в неизбежната тежест на страданията обаче е нашата спасителна вяра - вяра в Бога, в Неговата безгранична любов към света и човека и в Неговата велика милост. Той, Който "заради нас и нашето спасение" стана човек", пише патриархът на България.

По молитвите и небесното застъпничество на Пренепорочната наша Владичица и Приснодева Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Всещедрият Бог да милва и спасява всички нас и да ни дарува Своята утеха и спасение, завършва позицията си патриарх Неофит.